شابلون تعمیرات موبایل چیست؟
بدلیل پیشرفت تکنولوژی در صنعت الکترونیک، وسایل و ابزارهای الکترونیکی روز به روز کوچک تر و حساس تر می شوند. بردهای چاپی SMD و آی سی های BGA که در اکثر گوشی های امروزی یافت می شود را می توان نتیجه پیشرفت تکنولوژی در صنعت موبایل دانست. آی سی ها (BGA (ball grid array بدلیل کاهش سایز و وزن، شکلی متفاوت دارند و از تعداد زیادی پایه توپی تشکیل شده اند که بیشتر بر روی بردهای چاپی کاربرد دارند.
شابلون آی سی که در سایزها و اندازه های مختلف ساخته و طراحی میشوند به صورت ورق های فلزی هستند که ابعاد آی سی های موبایل بر روی این ورق ها توسط دستگاههای دقیق طراحی میشود به صورتی که پایه های آی سی بر روی این ورق ها به صورت دقیق سوراخ میشود.سوراخهای شابلون با پایه آی سی فیکس میشوند و تعمیرکار به وسیله خمیر قلع و کاردک و با استفاده از گرمای هیتر عمل پایه سازی یا ریبال را انجام می دهد.
چه موقع آی سی نیاز به شابلون زدن دارد؟
زمانی که به دلایل مختلف پایه های آی سی ارتباط خود را با برد از دست می دهند نیاز به ترمیم و یا تعویض دارند که اصولا به این عمل شابلون زدن گفته می شود.ممکن است بعد از مدتی پایه آی سی خاصیت رسانایی خودشان را از دست می دهند که تعمیرکار بنا بر مهارت و تجربه خود عامل را تشخیص می دهد. بطور کلی دلایل اصلی شابلون زدن آی سی گوشی را می توان در موارد زیر خلاصه کرد:
- آب خوردگی ( این امر باعث رسوب املاح زیر فضای خالی آی سی می شود و اتصال کوتاه بین دو پایه آی سی بوجود می آید و آی سی کارایی خود را از دست بدهد.)
- ضربه و جابجایی ( هرگونه ضربه امکان قطع و جابجایی پایه آی سی باعث اختلال در کارایی آی سی می شود.)
- تعویض آی سی ( بدون شک آی سی سوخته را باید با آیسی جدید تعویض کرد و آی سی جدید را نیز حتما باید شابلون زد.)
با وجود شابلون های خیلی ریز در بازار، آی سی هایی که خیلی ریز و پایه هایی کاملا تخت دارند را می توان بدون شابلون نیز ترمیم کرد.
برای مشاهده نحوه صحیح شابلون زدن آی سی گوشی اینجا کلیک کنید.
ویژگی یک شابلون خوب چیست؟
شابلون تعمیرات موبایل انواع مختلفی دارد که بیشتر آن ها از جنس فولاد هستند و مقاومت بالایی در برابر حرارت دارند. از محبوب ترین شابلون ها در بین تعمیرکاران موبایل می توان به شابلون ساده و شابلون سه بعدی اشاره کرد که عملکرد شابلون زدن را بسیار ساده کرده اند.
برای مثال در شکل بالا ما از هر دو نوع شابلون می توانیم استفاده کنیم با این تفاوت که شابلون های سه بعدی کار شابلون زدن را بسیار آسانتر و دقیقتر کرده اند. در زمینه تعمیرات موبایل معمولا شابلون زدن به وسیله هیتر و هویه، پنس، خمیر قلع و کاردک خمیر قلع انجام می شود ولی به صورت حرفهای تر این عمل بوسیله دستگاه های مخصوص تعویض چیپ صورت می گیرد که هزینه بالاتری دارد و کمتر استفادهای در صنعت موبایل دارند. یک شابلون خوب نباید ضخامت زیادی داشته باشد چرا که ممکن است هنگام حرارت دادن به پایه های آی سی بچسبد و کار را دشوار کند.
از طرفی اگر شابلون به اندازه کافی ضخامت نداشته باشد ممکن است شابلون تغییر فرم دهد و اتصال قلع به خوبی صورت نگیرد. از مهم ترین ویژگی یک شابلون خوب، مربع بودن چیدمان سوراخ ها یا اصطلاحا CNC بودن آن است و نباید به شکل ۸ یا تغییر فرم داده شده باشند. تغییر شکل سوراخ ها بر روی شابلون باعث چسبیدن آن به پایه آی سی می شود و هنگام جدا سازی ممکن است به آی سی آسیب جدی وارد آید.